Of je nu een nieuwe spa cover wilt aanschaffen, je jezelf afvraagt of je cover aan vervanging toe is, meer wilt weten over de afwerking en aanvullende producten van een spa cover, of wat meer informatie wilt over het onderhoud van je spa cover... Je leest het in dit artikel. Klik eventueel direct door naar het onderwerp waar je informatie over wilt.

  1. Nieuwe spa cover aanschaffen
  2. Hoe weet ik of mijn spa cover aan vervanging toe is?
  3. Afwerking spa cover
  4. Spa cover onderhouden

Nieuwe spa cover aanschaffen

Tijd voor een nieuwe spa cover? Dan zijn er een paar belangrijke zaken om op te letten bij het maken van een goede keuze. Zit de huidige spa cover goed? Dan kun je uitgaan van dezelfde maat cover. Heb je nog geen spa cover? Dan lees je verder hieronder hoe je de gewenste maat op kunt meten.

De verschillende onderdelen van een spa cover


Onderdelen spa cover


Een spa cover bestaat uit verschillende lagen, waarbij de buitenhoes van skai leer en de EPS foam isolatieplaat de belangrijkste onderdelen zijn. Daarnaast zijn sommige (luxe) spa covers nog uit te breiden met een vochtscherm en een reflectieschild om warmte nog beter in de spa te houden en om te voorkomen dat er geen vocht in de spa cover kan trekken.

In de basis zijn er 3 belangrijke keuzeopties:

  • De isolatiewaarde
  • De juiste maat / radius
  • De kleur

Isolerende waarde van een spa cover

De isolatiewaarde van een spa cover bepaalt hoe goed de spa cover in staat is om de warmte in de spa te houden zodat het water zo min mogelijk afkoelt. De plaat die in de hoes zit bepaalt het isolerend vermogen. Deze plaat is vaak gemaakt van EPS (polystyreen). Vergelijk het met een vorm van piepschuim. Een EPS foamplaat wordt geperst. Hoe harder deze persing is, des te minder warmte laat de plaat door. De isolatiewaarde drukken we uit in lbs. Voor spa covers hanteren we de volgende waardes:

  • Normale isolatiewaarde: 1 lbs
  • Goede isolatiewaarde: 1,5 lbs
  • Uitstekende isolatiewaarde: 2.2 lbs

Een spa cover met een isolatiewaarde van 1 lbs is prima te gebruiken voor een spa, maar is dus minder goed in staat de warmte heel goed vast te houden. Ook kan een EPS plaat van 1 lbs zich eerder volzuigen met vocht omdat de deeltjes minder dicht op elkaar zitten. Het kan dus zo zijn dat een spa cover maarliefst 15 cm dik is, maar een isolatiewaarde heeft van 1 lbs. In dit geval is een spa cover van 10 cm met een isolatiewaarde van 2.2 lbs dus nog steeds beter in staat de warmte vast te houden. De dikte van de spa cover zegt dus niet altijd iets over het isolerend vermogen.

Kleur

De kleur van een spa cover is altijd afhankelijk van eigen smaak. Zo kun je kiezen voor een kleur die past bij je spa, maar ook voor een kleur die je zelf mooi vindt. Alle spa covers worden afgewerkt met een dikke skai kunstleer hoes naar gewenste kleur.

Beschikbare kleuren

Standaard maten spa covers: Grijs, Donkergrijs en Bruin
Budget spa covers op maat: Donkergrijs, Zwart en Bruin
Luxe spa covers op maat: Zwart, Donkergrijs, Grijs, Donkerbruin, Bruin, Groen, Blauw, Donkerblauw, Crème, Gebroken wit, Wit

Afschot

Belangrijk om te weten is dat een spa cover nooit helemaal vlak is. In iedere spa cover zit een afschot. Dit houdt in dat de spa cover in het midden hoger is dan aan de zijkanten. Bij onze spa covers kan dit bijvoorbeeld van 10 cm in het midden naar 7 cm op de zijkanten zijn. De belangrijke reden voor afschot is dat regenwater, vuil en eventueel sneeuw makkelijker van de spa cover afloopt. Dit voorkomt dat het water in de cover kan trekken en dat de skai hoes minder snel vies wordt.

De maat van een spa cover

De belangrijkste maten van een spa cover op maat zijn de breedtemaat (ook wel Y-maat genoemd) en de lengtemaat, vaak aangeduid met de X-maat. Deze mogen overeenkomen met de buitenmaat van je spa. Heb je deze maten inmiddels opgemeten? Dan is het nog belangrijk om de juiste radius te bepalen wanneer je over een spa beschikt met afgeronde hoeken. De radius is de afstand vanaf de hoek tot aan het punt waar het rechte gedeelte van de spa begint. Je kunt dit het beste op meten met 2 latjes en een duimstok/rolmaat, zoals aangegeven op de tekening:

Radius spa cover

Bekijk alle spa covers >


Hoe weet ik of mijn spa cover aan vervanging toe is?

De levensduur van een spa cover is erg afhankelijk van de kwaliteit, het gebruik en het onderhoud dat je pleegt. In de praktijk zijn verkleuring en vochtinwerking de belangrijkste redenen dat je spa cover toe is aan vervanging.

Vochtinwerking

Een spa cover kan naar verloop van tijd steeds zwaarder worden. Dit heeft 1 belangrijke reden: Vocht. Dit kan via de bovenkant via de hoes door slecht onderhoud, maar ook via opstijgende warme lucht uit de spa. Het vocht gaat zich dan ophopen in de isolatieplaat en de plaat zuigt zich eigenlijk vol met vocht. Naast dat schimmelvorming dan sneller zal optreden, wordt ook de spa cover erg zwaar. De handeling van de spa cover van je spa leggen/liften wordt dan een flinke klus voor 1 persoon.

Uiteindelijk gaat dan ook de isolerende waarde achteruit waardoor de verwarming vaker aan moet en de kosten dus ook gaan stijgen. Dan weet je dat het tijd is om de spa cover te vervangen.

Verkleuring

De skai kunstlederen hoes is zeer geschikt om buiten te gebruiken, maar kan naar verloop van jaren wel gaan verkleuren door de zon of gaan slijten door intrekkend vuil en vocht. Je kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door de spa cover regelmatig te reinigen met een coverreiniger met UV protector. Deze voorkomt verkleuring en houdt het kunstleer in goede conditie.

Verkleurde spa cover

Spa cover afdekken

Daarnaast is het belangrijk dat je de spa met spa cover afdekt met een hoes wanneer je er langere tijd geen gebruik van maakt. Let op: Een spa cover hoes is ook erg nuttig wanneer je bijvoorbeeld 1 keer per week in de spa zit. Deze hoes vormt simpelweg een cover voor de spa cover. Hij voorkomt dat vocht in de spa cover kan trekken en dat vuil niet op de cover blijft liggen. In tegenstelling tot de spa cover is het voor een hoes dus minder erg dat deze iets wat vies wordt.

Spa cover hoes


Afwerking spa cover

Naast dat een spa cover een essentieel onderdeel is van je spa om te isoleren en het te beschermen tegen vuil, kan een mooie spa cover ook een echte luxe uitstraling geven. De afwerking kies je door de gewenste kleur te kiezen, maar afhankelijk van de soort cover heb je ook diverse afwerkopties.

Handvatten en bevestigingsclips

Afhankelijk van het model wordt deze standaard uitgerust met 2 handvatten en 4 bevestigingsclips. Anders is dit optioneel er bij te nemen. De handvatten worden afgewerkt in dezelfde kleur skai kunstleer. Met de bevestigingsclips voorkom je dat de spa cover van de spa kan waaien en het is een zekere vorm van beveiliging voor kinderen.

Handvat spa cover

Reflectieschild en extra vochtscherm

De luxe spa covers op maat hebben de extra optie om deze uit te rusten met een reflectieschild en een extra vochtscherm. Een reflectieschild zorgt dat opstijgende warmte uit de spa wordt weerkaatst waardoor de isolatiewaarde nog hoger wordt. Een extra vochtscherm is een extra beveiliging tegen vochtinwerking in de EPS isolatieplaat.

Gebruik een coverlift

Om een spa cover van je spa af te halen adviseren wij altijd gebruik te maken van een coverlift. Naast het liften van de spa cover zorgt een coverlift er ook voor dat de spa cover naast de spa blijft hangen en vrij van de grond is. Dit heeft ook als voordeel dat vocht en vuil vanaf de grond niet in de spa cover kunnen trekken. Naast simpele houders zijn er ook uitgebreide hydraulische coverliften die het liften nog makkelijker maken omdat je vrijwel geen kracht meer hoeft te zetten.

Coverlift spa cover


Spa cover onderhouden

Een spa cover verdient iedere maand onderhoud. Naast het vrijhouden van vuil en het afdichten met een hoes wanneer je er langere tijd geen gebruik van maakt, is het vooral belangrijk om de buitenhoes van skai kunstleer goed te onderhouden met een coverreiniger.

Covershine spa coverreiniger


Bekijk alle spa covers >