Het onderhoud van een jacuzzi lijkt misschien een flinke last voor je zijn. Het water wil maar niet helder worden, of het water zit vol zwevende viezigheden. Toch hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je de basisregels en het meest gebruikte 5-stappenplan, maar ook een (veel betere) nog makkelijkere onderhoudsmethode.


Basisregels voor jacuzzi onderhoud


Voor sommigen klinkt het misschien als gesneden koek, maar is de basis niet in orde? Dan is een gezonde, optimale waterkwaliteit niet te garanderen.

 1. Ververs het water
  Ververs het water minimaal 1 keer in de 3-4 maanden. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet afhankelijk van hoevaak je gebruik maakt van het water in de jacuzzi. Water dat lang staat kan de neiging hebben om muf te worden. Bovendien zit het water na verloop van tijd vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Lekker verversen dus.
 2. Vervang de filter
  Reinig de filtercartridge 1 keer in de week. Dit kan bijvoorbeeld perfect in combinatie met Aquafinesse Filter Cleaner en een filterkammetje. Na verloop van tijd is een filter niet meer te reinigen. Deze zit dan vol vetten en oliën, welke invloed hebben op de waterbalans. Vervang een filter dan gewoon. Bij normaal gebruik verbruik je minimaal (afhankelijk van de filter) zo'n 4 tot 6 filters per jaar.
 3. Let op met zwemkleding en verzorgingsproducten
  Het beste is om, voorafgaand aan het gebruik van je jacuzzi, even te douchen. Je gebruikt wellicht haarlak, gel, make-up of bodylotions. Deze kunnen de waterbalans ernstig aantasten. Echter is de grootste boosdoener is vaak zwemkleding. Zwemkleding zit vaak nog vol wasmiddellen en wasverzachters. Spoel zwemkleding daarom goed uit voordat je het gebruikt in de jacuzzi.
 4. Reinig de leidingen
  Het wordt vaak vergeten, maar ook de leidingen van de jacuzzi hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. Wij adviseren om dit samen te doen met het vervangen van het water. Zo sla je twee vliegen in een klap. Tip: gebruik hier Aquafinesse Spa Clean voor.

Wateronderhoud van de jacuzzi


Voor schoon, helder en veilig water is het belangrijk dat je de schadelijke bacteriën in het water uitschakelt. Dit wordt 'desinfecteren' genoemd. In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit nog steeds met chloor. Hieronder vind je de benodigdheden en het 5-stappenplan voor deze desinfectiemethode. Het kan echter veel makkelijker en effectiever.


Desinfecteren met chloor


Stap 1: pH-waarde controleren

Controleer, met een teststrip, altijd éérst de pH-waarde. Deze moet minimaal zitten tussen 6.8 en 7.8 pH (ideaal = 7,2). Breng de Ph waarde op peil met Ph- of Ph+.

Stap 2: Chloorniveau op peil brengen

Breng vervolgens het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 ltr (1m3) dien je 10ml chloorshock toe te voegen.

Stap 3: Chloorgehalte op peil houden

Vervolgens houd je met chloortabletjes het chloorgehalte op peil. Met een chloordrijvertje kun je de chloorafgifte regelen. De ideale chloorwaarde is zo'n 1,5 tot 2 ppm, maar mag schommelen tussen 1 en 2,5 ppm.

Stap 4: Regelmatig testen

Test met de teststrips regelmating (minimaal 2 keer per week) de pH en het chloorgehalte.

Stap 5: Meten is weten

Voeg op basis van je meetresultaten de juiste chemicaliën (pH en/of chloor) toe. Overdosering kan bijvoorbeeld leiden tot schuimvorming en/of melkachtig water.


Jacuzzi onderhoud met AquaFinesse


Zoals ik al verklapte, is er een makkelijkere en effectievere manier van desinfecteren. Namelijk met AquaFinesse. Het tijdrovende 'minimaal 2x per week testen' komt hiermee te vervallen. Je hoeft AquaFinesse, zonder dat je per se moet testen, slechts 1x per week toe te voegen. Daarnaast pakt AquaFinesse alle schadelijke bacteriën aan; daar waar chloor slechts de buitenste laag van de kleverige viezigheid aanpakt. Je jacuzziwater blijft frisser en gezonder.

 • Het is supergemakkelijk
 • Het bespaart je enorm veel tijd
 • Het verlengt de levensduur van je jacuzzi
 • Het betreft een compleet pakket dat 3 tot 6 maanden meegaat

Het kan geen kwaad de pH-waarde toch af en toe te testen. Je zal echter merken dat deze nauwelijks zal schommelen bij gebruik van AquaFinesse. In een AquaFinesse pakket zitten ook chloortabletjes. De combinatie hiervan is de perfecte formule. Je voegt Aquafinesse 1x per week toe en kijkt of er nog chloortabletjes in het meegeleverde drijvertje zitten. Het vergt letterlijk maar 1 minuut per week. Jacuzzi onderhoud was nog nooit zo leuk!


Heb je een opblaasbare jacuzzi? Lees dan hier alles over het onderhouden van een opblaasbare jacuzzi.