Het onderhoud van een jacuzzi lijkt misschien een flinke last voor je zijn. Het water wil maar niet helder worden, of het water zit vol zwevende viezigheden. Toch hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Als je de volgende instructies volgt, kan het bijna niet meer mis gaan!

Heb je een opblaasbare jacuzzi? Lees dan hier verder voor alles over het onderhouden van een opblaasbare jacuzzi.

Voordat we je het eenvoudige 5-stappenplan voorschotelen, is het belangrijk dat je je houdt aan de 4 basisregels voor jacuzzi-onderhoud.


Basisregels voor jacuzzi onderhoud


Voor sommigen klinkt het misschien als gesneden koek, maar is de basis niet in orde? Dan is een gezonde, optimale waterkwaliteit niet te garanderen.

 1. Ververs het water
  Ververs het water minimaal 1 keer in de 3 maanden. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet afhankelijk van hoevaak je gebruik maakt van het water in de jacuzzi. Water dat lang staat kan de neiging hebben om muf te worden. Bovendien zit het water na verloop van tijd vol met dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Lekker verversen dus.
 2. Vervang de filter
  Reinig de filtercartridge 1 keer in de week. Dit kan bijvoorbeeld perfect in combinatie met Aquafinesse Filter Cleaner en een filterkammetje. Na verloop van tijd is een filter niet meer te reinigen. Deze zit dan vol vetten en oliën, welke invloed hebben op de waterbalans. Vervang een filter dan gewoon. Bij normaal gebruik verbruik je minimaal (afhankelijk van de filter) zo'n 4 tot 6 filters per jaar.
 3. Let op met zwemkleding en verzorgingsproducten
  Het beste is om, voorafgaand aan het gebruik van je jacuzzi, even te douchen. Je gebruikt wellicht haarlak, gel, make-up of bodylotions. Deze kunnen de waterbalans ernstig aantasten. Echter is de grootste boosdoener is vaak zwemkleding. Zwemkleding zit vaak nog vol wasmiddellen en wasverzachters. Spoel zwemkleding daarom goed uit voordat je het gebruikt in de jacuzzi.
 4. Reinig de leidingen
  Het wordt vaak vergeten, maar ook de leidingen van de jacuzzi hebben zo nu en dan een reinigingsbeurt nodig. Wij adviseren om dit samen te doen met het vervangen van het water. Zo sla je twee vliegen in een klap. Tip: gebruik hier Aquafinesse Spa Clean voor.

Wateronderhoud van de jacuzzi


Een jacuzzi met vies water wil je natuurlijk vermijden. Schoon, helder en veilig water is dan ook wat je wilt hebben. Dit kun je bereiken door bacteriën in het water uit te schakelen. Desinfecteren noemen we dat. In 9 van de 10 gevallen gebeurt dit nog steeds met chloor (terwijl AquaFinesse hier eigenlijk het beste product voor is). Bekijk hieronder de benodigdheden en het stappenplan om te desinfecteren met chloor.

Kijk onderaan deze pagina voor de complete set.


Stap 1: pH-waarde controleren

Controleer, met een teststrip, altijd éérst de pH-waarde. Deze moet minimaal zitten tussen 6.8 en 7.8 pH (ideaal = 7,2). Breng de Ph waarde op peil met Ph- of Ph+.


Stap 2: Chloorniveau op peil brengen

Breng vervolgens het chloorniveau op peil met chloorshock. Voor elke 1000 ltr (1m3) dien je 10ml chloorshock toe te voegen.


Stap 3: Chloorgehalte op peil houden

Vervolgens houd je met chloortabletjes het chloorgehalte op peil. Met een chloordrijvertje kun je de chloorafgifte regelen. De ideale chloorwaarde is zo'n 1,5 tot 2 ppm, maar mag schommelen tussen 1 en 2,5 ppm.


Stap 4: Regelmatig testen

Test met de teststrips regelmating (minimaal 2 keer per week) de pH en het chloorgehalte.


Stap 5: Meten is weten

Voeg op basis van je meetresultaten de juiste chemicaliën (pH en/of chloor) toe. Overdosering kan bijvoorbeeld leiden tot schuimvorming en/of melkachtig water.


Compleet onderhoudspakket


Met het bovenstaande stappenplan, en inachtneming van de basisregels, geniet je gegarandeerd van een schone, goed onderhouden jacuzzi. Bekijk hieronder onze complete startset voor jacuzzi onderhoud. Hiermee heb je direct alles bij de hand wat nodig is.

Bevat:

 • Teststrips
 • pH min en pH plus
 • Chloorshock
 • Chloortabletjes
 • Chloordrijvertje


Het beste alternatief


Chloor blijft de beste manier van desinfecteren, maar vergt veel tijd. Wij snappen dat je eigenlijk het liefst juist zo min mogelijk tijd kwijt bent aan desinfectie. Daarom is er een prima alternatief: AquaFinesse. Het is gezonder voor je huid en werkt ook uitstekend. Daarbij komt: het vergt slechts 1 minuut van je tijd per week.

Er is een proefpakket beschikbaar, waarbij je AquaFinesse 1 maand lang kunt proberen: