Badschuim kan in een normaal bad heerlijk zijn. Maar in een jacuzzi kan het erg vervelend zijn. Zodra je de jets of de bubbels open zet vliegt het schuim om je oren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling als je heerlijk ligt te ontspannen. Maar er is iets te doen tegen schuimvorming.

> Voorkomen

> Verwijderen


Oorzaak schuimvorming

Schuim in de jacuzzi wordt vaak veroorzaakt door chemicaliën en middelen in het water die er eigenlijk niet thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan zwemkleding. Deze zitten vaak nog vol wasmiddelen en wasverzachters. Ook je eigen haren en huid bevatten soms nog sporen van zeepresten. Daarbij kunnen gel, lotions haarlakken of make-up zorgen voor schuim. Maar de grootste boosdoener is toch echt de zwemkleding.


Hoe voorkom je schuim in de jacuzzi?

Het eeuwenoude gezegde luidt niet voor niets: "Voorkomen is beter dan genezen". Ook bij schuimvorming in de jacuzzi geldt dit. Nu we weten wat de oorzaak is van schuim op het water liggen er een paar oplossingen natuurlijk erg voor de hand: Gebruik geen zwemkleding. Uiteraard begrijpen we dat dit niet voor iedereen een geschikte oplossing is. Daarom wat tips:

  • Was je badkleding met warm water. Zorg hiermee dat alle zeepresten die schuim in de jacuzzi voorkomen worden weggespoeld
  • Douche voor het gebruik van je jacuzzi. Het spreek wellicht voor zich, maar gebruik hierbij geen zeep of shampoo. Gebruik enkel het warme water om alle gel, make-up en zeep- of shampooresten te verwijderen

Help! Ik heb toch schuim of foam in de spa!

Komen bovenstaande tips net wat te laat voor je? Geen zorgen. Er zijn een paar simpele stappen die je kunt doorlopen om de schuim of foam uit je jacuzzi te verwijderen. Je kunt natuurlijk het water verversen. Echter zullen de vetten, oliën en zeep-resten toch vaak in de jacuzzi blijven, omdat ze op het oppervlaktewater blijven drijven. Volg daarom het volgende stappenplan om schuim te verwijderen.

  1. Zet alle jets volledig open en zet de massagepompen aan. Laat het maar even goed schuimen. Probeer met een schepnetje al het schuim eraf te halen. Schuim bevat namelijk de veroorzakers van.... juist ja... schuim.
  2. Gebruik wat anti-foam middel. Dit middel verwijdert alle stoffen in het water die zorgen voor schuim.

Na deze simpele stappen zul je geen last meer hebben van schuim in de jacuzzi.

Nog een laatste tip! Er zijn sponsjes verkrijgbaar die de vetten van het wateroppervlakte opzuigen. Hierdoor krijgen ze geen kans om schuim te veroorzaken. En als bijkomend voordeel zetten deze vuildeeltjes zich niet meer af aan de zijkant van de jacuzzi. Ideaal! (Je vindt zo'n sponsje hier).